Logo enkel met rand + transparant 265x264

Nieuws

Miljoenenimpuls voor samenwerking Nederlandse en Duitse Hanzesteden

De Kamper Kogge in 2016.

Miljoenenimpuls voor samenwerking Nederlandse en Duitse Hanzesteden

Met onder meer een internationale Hanzefietsroute, augmented reality en storytelling  de geschiedenis van veertien Hanzesteden opnieuw tot leven brengen, zodoende meer toeristen trekken en ondernemers hiervan laten meeprofiteren. Met dit doel slaan de Hanzesteden in de Duits-Nederlandse grensregio de handen ineen.

Voor dit samenwerkingsproject komt 2 miljoen euro beschikbaar. Grotendeels gaat het om een Europese subsidie. Verder zijn er financiële bijdragen van onder meer de provincies Gelderland en Overijssel, de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen en het Nederlands ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Het project biedt volgens de projectpartners kansen voor ondernemers (accommodaties, horeca en andere toeristische bedrijven) om nieuwe Hanzeproducten te ontwikkelen.

Drie jaar

Het is een project van drie jaar, zegt Elizabeth Stoit, die als merkmanager Hanzesteden Marketing werkt voor MarketingOost. Hanzesteden Marketing heeft, aldus Stoit, destijds de aanzet tot dit project gegeven en gaat samen met Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Achterhoek Toerisme en Niederrhein Tourismus invulling geven aan het project ‘Grensoverschrijdende samenwerking: Hanzesteden – toen en nu’.

Een te ontwikkelen internationale Hanzefietsroute moet de Hanzesteden in Nederland gaan verbinden met die aan de Rijn in Duitsland. Aan de fietsroute worden verhalen met zogeheten augmented reality toegevoegd. Deze techniek van ‘toegevoegde werkelijkheid’ is een digitale laag die over de werkelijkheid wordt neergelegd. Virtuele beelden zweven dan over het scherm van bijvoorbeeld een mobiele telefoon.

Beleving

De beleving van het gezamenlijke Hanze-erfgoed rondom de fietsroute zal hierbij centraal staan. Naast de traditionele print- en online-producten (kaarten, brochures, apps en dergelijke) gaan de projectpartners ook voor storytelling. Door middel van ‘persoonlijke en authentieke verhalen’ moet de rijke historie van de Hanzesteden tot leven komen.

De veertien binnen dit project samenwerkende Hanzesteden zijn: Zwolle, Kampen, Harderwijk, Deventer, Zutphen, Doesburg, Hasselt, Hattem, Elburg, Maasbommel en de Duitse partners Emmerich, Wesel, Kalkar en Neuss.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze website zo soepel mogelijk draait. Lees meer over hoe wij cookies gebruiken in ons cookiebeleid. Als u akkoord gaat met het gebruik van cookies, klikt u op "Oke".